12.11.2021 SKAS ry:n vuosittainen syyskokous ja -seminaari

Suomen keskiajan arkeologian seuran vuosittainen syyskokous ja -seminaari järjestetään perjantaina 12.11.2021 kello 10–16 Hämeen linnan luentosalissa.

Suositun seminaarin teemana on tänä vuonna Valoa varhaishistoriaan – uusia näkökulmia rautakauden ja keskiajan taitteeseen.

Päivän aikana arkeologisen ja historiallisen tutkimuksen rajamaille aiemmin jäänyttä aikakautta lähestytään tuoreen tutkimuksen ja aineistojen avulla tavoilla, jotka tuovat uutta valoa ajanjaksoon yli vanhojen aikakausirajojen.

Seuran syyskokous järjestetään perinteiseen tapaan seminaarin lounastauon alussa klo 11.25.

Ilmoittautuminen

Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille. Syyskokoukseen ovat tervetulleita kaikki jäsenmaksunsa maksaneet yhdistyksen jäsenet.

Seminaarin osallistumismaksu on 30 € (opiskelijoilta 25 €) sisältäen lounaan ja iltapäiväkahvin tai -teen. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista ruokarajoitteistasi. Ilmoittautuminen seminaariin on tehtävä tiistaihin 2.11. mennessä seuran sihteeri Siiri Tuomenojalle, sihteeri[at]skas.fi. Ilmoittautumisen voi perua maksutta 2.11. asti, mutta sen jälkeen peruutetut ilmoittautumiset veloitetaan täysimääräisesti.

Tilaisuuden yhteydessä on jälleen kirjamyyntiä, joten käteistä kannattaa varata mukaan. Lisätietoa seuran julkaisuista: http://www.skas.fi/amaf-sarja/

Noudatamme seminaarissa viranomaisten ajantasaista korona-ohjeistusta ja suosituksia tapahtumajärjestäjille. Jos seminaarin osallistujamäärää joudutaan rajoittamaan, täytetään seminaarin paikat ilmoittautumisjärjestyksessä.

Valoa varhaishistoriaan – uusia näkökulmia rautakauden ja keskiajan taitteeseen
Seminaarin ohjelma

10.00 Seuran puheenjohtajan aloitussanat

10.05 V.-P. Suhonen (Museovirasto): Kadonneen keskiajan kannoilla; hajatelmia autiokylien löytämisen helppoudesta ja vaikeudesta
10.45 Jussi Kinnunen (Turun yliopisto): Kodjalan kappeliseurakunnan kadonneen kirkon jäljillä

11.25 Seuran syyskokous ja lounas

12.35 Sami Raninen (Museovirasto, arkeologiset kokoelmat): Hankala aika 1000–1300 AD. Uusien metallinetsintälöytöjen herättämiä kysymyksiä ja havaintoja
13.15 Eljas Oksanen (Helsingin yliopisto): Kansalaistieteen tuottama data arkeologisessa tutkimuksessa

13.55 Kahvi

14.25 Ulla Moilanen (Turun yliopisto, Helsingin yliopisto): Mitä Hämeessä tapahtui vuonna 1200?
15.05 Reima Välimäki (Turun yliopisto): Valtionmuodostuksen vertailua – eli onko historiantutkimuksella vielä sanottavaa Suomen rautakauden ja keskiajan taitteeseen?

Seminaari päättyy noin klo 15.45.